YANGIN GELMEDEN ÖNCE BİZİ , GELDİKTEN SONRA İTFAİYEYİ ARAYIN...

23 Ekim 2008 Perşembe

Yangın Çeşitleri ve Söndürme Teknikleri

A Sınıfı Yangınlar: Katı madde yangınlarıdır. Soğutma ve yanıcı maddenin uzaklaştırılması ile söndürülebilir.

B Sınıfı Yangınlar: Yanabilen sıvılar bu sınıfa girer.Soğutma (sis halinde su) ve boğma (Karbondioksit, köpük ve kurur kimyevi toz) ile söndürülebilir.
C Sınıfı Yangınlar: Likit petrol gazı, hava gazı, hidrojen gibi yanabilen çeşitli gazların yanması ile oluşan yangınlardır.Kuru kimyevi toz, halon, 1301 ve halon 1211 kullanarak söndürülebilir. Elektrikli makine ve hassas cihazların yangınlarını da bu sınıfa dahil edebiliriz.
D Sınıfı Yangınlar: Yanabilen metallerin ve alaşımların (Mağnezyum, Lityum, Sodyum, Seryum gibi) yanmasıyla meydana gelen yangınlardır. Kuru kimyevi tozlar bu yangınları söndürmede kullanılırlar. Elektrik donanımlarının yanmasıyla oluşan yangınları ayrı bir sınıf içinde değerlendirmeyip C sınıfı yangınların içerisinde inceleyebiliriz. Elektrik akımı kesilerek müdahale edilmeli ve kuru kimyevi toz kullanılmalıdır.

SU İLE SOĞUTARAK SÖNDÜRME : Soğutarak söndürme prensipleri içerisinde en çok kullanılandır. Suyun fiziksel-kimyasal özelliği, yanıcı maddeyi boğar ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının sönmesini sağlar. Yanıcı maddeyi dağıtma: Yanan maddelerin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner.
HAVAYI KESME (Örtme) : Katı maddeler veya kimyasal bileşikler kullanarak yanan madde ile oksijen irtibatının kesilmesi olayıdır.Akaryakıt yangınlarında, örtü oluşturan kimyasal bileşikler kullanılmaktadır.Boğma: Yangının oksijenle ilgisinin battaniye vb. örtülerle kesilmesi veya azaltılması olayıdır.
YANICI MADDENİN ORTADAN KALDIRILMAS

I: Yanmakta olan maddelerin ortadan kaldırılması halinde, yanma üçgeni oluşamaz. Bu nedenle de yangın sönmüş olur.


Resmin üstüne tıklarak büyültüp okuyunuz...

Hiç yorum yok:

Yangın bizim kaderimizin bir tecellisi değildir.
Kendi ihmal ve tedbirsizliğimiz sonucunda ortaya çıkardığımız bir felakettir.